Biskupijski susret župnih zborova

donna cerca uomo Lecce Susret župnih zborova s područja Sisačke biskupije održan je u organizaciji Povjerenstva za crkvenu glazbu, u subotu 25. studenoga 2017. u bazilici Sv. Kvirina u Sisku. Na prvom ovakvom susretu okupilo se više od 250 predstavnika pjevača, voditelja i orguljaša i gotovo svih župa biskupije.

uomo cerca trans Brescia

donna cerca uomo SantElena Na početku je sve okupljene pozdravio povjerenik za crkvenu glazbu mo. vlč. Robet Jakica istaknuvši kako osim očuvanjem glazbene baštine i orgulja te brizi o dostojnom izvođenju javnih priredbi u crkvama ovo povjerenstvo na poseban način nastoji voditi brigu upravo o crkvenim pjevačima. „Jako me veseli činjenica da nas se na prvom susretu župnih zborova naše biskupije okupilo toliko mnogo. Mogu samo reći hvala dobrome Bogu što nas okuplja i spaja u jednu veliku glazbenu obitelj. Sakralna glazba koju mi stvaramo i izvodimo u našim župama je blago neprocjenjive vrijednosti, a općenito sakralna glazba je i izvor iz kojega se nova glazba napaja i izvor na kojem su se napajali mnogi skladatelji. Oni nepoznati, ali i mnogi koji su zasjali poput: Johanna Sebastiana Bacha, Albe Vidakovića i vlč. Matije Ivšića, domaćeg sina ovog kraja“, rekao vlč. Jakica te je u nastavku podsjetio na Konstituciju o svetoj liturgiji „Sacrosanctum Concilium“ kojom Drugi vatikanski sabor naročito potiče da se s najvećom brižljivošću čuva i njeguje blago sakralne glazbe. „Upravo zato smo željeli upriličiti ovaj susret jer Crkva misli na vas, cijeni vaš trud, zalaganje i darove, te to što ovdje nitko ne radi sebi za zemaljsku nagradu, nego za onu nebesku. Cilj ovoga susreta nisu nikakvi festivali crkvenih zborova, cilj jesmo mi i naše zajedništvo u svim različitostima jer svaki zbor je jedinstven i nema mu sličnoga“.

uomo cerca trans Napoli U drugom djelu susreta duhovni nagovor zborašima je održao biskupov izaslanik kancelar Biskupije preč. Janko Lulić progovorivši o ljepoti pjevačke službe. „Iza vas su sati i sati priprema i vježbe kako za nedjeljna liturgijska slavlja, tako i za različite druge nastupe gdje svojim glasovima i umijećem obogaćujete i čuvate našu sakralnu i kulturnu baštinu. Unutar svojih zborova pronašli ste svoje mjesto pod suncem, vaš mali dio svemira u kojem osjećate Božju blizinu i u čijoj prisutnosti prikupljate snagu za svakodnevni život. Ljepota zajedništva s ljudima s kojima dijelite isti osjećaj ljubavi prema pjesmi i glazbi pomaže vam kako bi prepoznali i ljepotu zajedništva s Bogom“, ohrabrio je okupljene preč. Lulić upozorivši u nastavku na opasnosti perfekcionizma.

Susret je završio euharistijskim slavljem u bazilici koje je predvodio preč. Lulić u zajedništvu s porvjerenikom vlč. Robertom Jakicom, rektorom bazilike mons. Zdravkom Novakom i desetak svećenika koji su na susret pristigli sa svojim zborovima.

Biskupija Sisak